Nereguli sesizate de observatorii electorali ai CSD în ziua alegerilor locale

Observator agresat, observatori intimidați și turism electoral – comunicatul orbservatorilor Centrului pentru Studiul Democrației, Cluj Napoca


Un observator al Centrului pentru Studiul Democrației a fost agresat în secția de votare nr. 163 din Luduș, județul Mureș. Candidații prezenți în interiorul biroului de vot l-au hărțuit pe studentul care observa alegerile și au încercat să-l intimideze. Președintele biroului de vot a ignorat cererea repetată a observatorului de a accepta o sesizare scrisă.


În alte secții de votare din Luduș s-a încercat intimidarea observatorilor de către membri ai secției de votare sau reprezentați ai candidaților (nr. 165, nr. 169). La secția de votare nr. 169, observatorilor li s-a cerut să prezinte lista secțiilor de votare pe care urmau să le monitorizeze și nu li s-a permis să vorbească cu reprezentanții candidaților prezenți în secție.


Alte nereguli:


În preajma centrului de votare din școala gimnazială din Sîngeorz Băi, județul Bistrița - Năsăud numeroase mașini, unele inscripționate cu slogane locale ale PNL și PSD efectuau transport de alegători. În urma sesizării verbale a observatorilor CSD forțele de ordine au cerut șoferilor să nu mai folosească însemnele partidelor politice.


În secția de votare nr. 171 din Luduș membrii secției de votare au permis unui bărbat să voteze pentru fiul său aflat în străinătate.


În secția de votare nr. 468 din Oșorhei, județul Bihor observatorului nu i s-a permis să intre în biroul de vot și i s-a sugerat să observe din afara sălii în care avea loc votarea.


În secția de votare nr. 124 din Cluj-Napoca urna nu era sigilată.


La secția de votare nr 349 din Bonțida, județul Cluj, cabinele de vot erau plasate în fața geamurilor iar secretul votului nu era protejat. În urma sesizării verbale a observatorilor, cabinele de vot au fost amenajate pentru a proteja secretul votului.


Observatorii CSD au semnalat inegalități și confuzii în aplicarea procedurilor pentru acceptarea solicitărilor de urnă mobilă. Membrii secțiilor de votare din Tureac, județul Bistrița Năsăud au refuzat deplasarea cu urna mobilă pentru cererile făcute în ziua alegerilor. În Județul Bihor secțiile de votare aveau informații contradictorii privind termenul limită pentru primirea cererilor de urnă mobilă – până înainte de ziua alegerilor, ora 13, ora 16 ziua alegerilor. Legea 115/2015 nu stabilește o limită de timp până la care sunt primite

cererile pentru urna mobilă ci doar precizează că aceasta trebuie să se afle în secția de votare înainte de ora 21.00.