Scopul proiectului este de a înțelege modul în care schimbările majore aduse tehnologiei de încălzire a locuințelor în ultimii 70 de ani au fost proiectate, gestionate și experimentate, cum ne-au afectat viețile și ce lecții am putea învăța pentru tranziția energetica actuală către sisteme de încălzire cu emisii scăzute de carbon.
 

Proiectul este implementat de către Universitatea Babeș-Bolyai, ca parte a unui consorțiu coordonat de către Sheffield Hallam University și din care mai fac parte Universitatea din Tampere și Universitatea din Lund.

 

Durata proiectului: 1 noiembrie 2022 - 31 decembrie 2024.

 

Tranzițiile cu emisii scăzute de carbon determinate de schimbările tehnologice reorganizează semnificativ modul în care oamenii folosesc energia și declanșează transformări mai profunde ale societăților, economiilor și culturilor. Ele pot ajuta la rezolvarea unor inegalități create de societățile care produc combustibili fosili, în timp ce le aprofundează pe altele și creează noi nedreptăți. Pe de altă parte, ele pot permite o distribuție mai justă a energiei și capacitarea grupurilor marginalizate.

 

Mai important, încălzirea locuinței este una dintre cele mai fundamentale utilizări ale energiei, iar modul în care ne încălzim casele reflectă schimbările societale, economice, culturale și politice chiar în inima casei. Pe măsură ce ne îndreptăm pentru decarbonizarea și digitalizarea încălzirii locuințelor în lumina urgenței climatice, acest proiect urmărește „să privească înapoi pentru a merge înainte”, folosind tehnici de istorie orală și puterea de comunicare a artei pentru a sprijini comunitățile politice care traversează această tranziție să ia în considerare implicațiile justiției și impactul diferențiat al politicilor lor.

 

Vom aduna relatări multimedia ale tranzițiilor istorice și mai recente ale încălzirii și ale schimbărilor tehnologice asociate (în ultimii 50-60 de ani), pentru a ilustra modul în care acestea influențează inegal și divers, dar profund, asupra condițiilor de viață. În prezent, fiecare tranziție de încălzire este tratată ca o nouă provocare și rareori se depun eforturi pentru a învăța din experiențele trecute, ceea ce înseamnă că progresul este pierdut și nedreptățile sunt replicate sau adâncite.

 

Proiectul se va desfășura în Regatul Unit, Finlanda, Suedia și România, unde va revizui tranzițiile anterioare și va urmări impactul complex al tranzițiilor energetice asupra vieții de zi cu zi, identificând beneficii de reprodus și consecințe adverse de minimizat. Abordarea noastră interdisciplinară va depăși granițele disciplinare care caracterizează în mod obișnuit studiul energiei și clădirilor și, prin introducerea istoriei orale și a tehnicilor bazate pe arte, va extinde, de asemenea, granițele filosofice și metodologice ale studiilor energetice.

 

Această pagină va fi actualizată cu rezultate obținute pe parcursul proiectului.