Acest raport prezintă viziunea promovată de Centrul pentru Studiul Democrației cu privire la reformarea principalelor instituții și legi care au ca rol reprezentarea politică a cetățenilor din România. Scopul final este încurajarea cetățenilor de a participa la viața politică prin agregarea eficientă a intereselor lor la nivelul sistemului politic și transpunerea cât mai fidelă a acestora în politici publice.

Principiile și elementele concrete care compun viziunea noastră au stat la baza unei ample campanii de comunicare publică și de advocacy instituțional în procesul de elaborare a unor noi legi privind sistemul politic din România, desfășurată de CSD în perioada ianuarie-iunie 2015, ca organizație a societății civile cu expertiză academică provenită din domeniul științelor politice.


Acest raport are următoarele componente principale:

  1. Contextul - provocările cu care se confruntă astăzi democrația din România, din perspectiva reprezentării cetățenilor de către politicieni, în context internațional;
  2. Principiile pe care se bazează recomandările noastre;
  3. Direcțiile de reformă pe termen lung a instituțiilor și mecanismelor politice care asigură reprezentarea cetățenilor;
  4. Propunerile tehnice făcute de echipa Centrului pentru Studiul Democrației în perioada ianuarie-iunie 2015, în contextul proiectelor de lege dezbătute de Parlament.

Descarcă raportul