O analiză a factorilor care au determinat șansele unui primar din România de a fi reales până în 2012, realizată pe date despre 89% dintre primăriile din țară, arată un fapt îngrijorător: variabilele care exprimă calitatea guvernării și nivelul de dezvoltare nu au un efect pozitiv asupra șanselor de realegere. Primarii reușesc frecvent să compenseze pentru lipsa de dezvoltare a localităților lor influențând mass media locală, precum și stabilirea unor contracandidați necompetitivi din partea celorlalte partide. Vedem astfel că situații precum cea întâlnită în orașul Constanța, cu un primar ales de trei ori consecutiv în pofida acuzațiilor numeroase de corupție și a problemelor evidente de dezvoltare a orașului (reflectate și într-o scădere de 10% din populație între ultimele două recensăminte), nu sunt o excepție, ci parte a unei tendințe generale.


Rezultă de aici că alegerile în două tururi nu reprezintă o condiție suficientă pentru un nivel acceptabil al democrației la nivel local. Rămânerea însă la un sistem de alegeri într-un singur tur are toate șansele să mențină sau să înrăutățească și mai mult această stare de fapt.


Iată principalele argumente care se desprind din literatura de specialitate și din datele disponibile pentru România în favoarea alegerilor primarilor în două tururi.


Documentul poate fi citit integral aici